ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ

Εκστρατεία για τη προώθηση του νερού βρύσης από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ

Το νερό είναι ένας μοναδικός και ιδιαίτερος φυσικός πόρος, ένα περιβαλλοντικό αγαθό που εξασφαλίζει την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη. Αποτελεί δημόσιο αγαθό που υπερβαίνει την έννοια της ιδιοκτησίας παρά το γεγονός ότι έχει οικονομική διάσταση, και μάλιστα σημαντική, εξαιτίας των αναγκών ορθής διαχείρισης, επεξεργασίας, μεταφοράς, διανομής και διάθεσής του.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας Από-Τιμώντας το Νερό του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS (2011‐2012) σε 11 μεγάλα αστικά κέντρα, η προέλευση του νερού του δικτύου είναι άγνωστη για την πλειοψηφία του πληθυσμού. Το 55% των συμμετεχόντων δεν γνωρίζει ότι το νερό της πόλης μεταφέρεται συχνά από μακρινές αποστάσεις, με σημαντικό περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό κόστος και ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί ικανοποιητική ποιότητα για πόσιμη χρήση, το νερό υφίσταται επεξεργασία, ενώ παράλληλα διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι ποιότητας.

Είναι φανερό, ότι οι διαδικασίες παραγωγής νερού, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες στο ευρύ κοινό, όπως και το γεγονός ότι το νερό βρύσης, συγκεκριμένα, του δικτύου ύδρευσης της Αθήνας, είναι από τα ποιοτικότερα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αβεβαιότητας, ανασφάλειας, ακόμα και καχυποψίας, ως προς την καταλληλότητα του νερού του δικτύου.

Με την πρωτοβουλία «Επι‐στροφή στη Βρύση» απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, αλλά και σε επιχειρήσεις καθώς και σε αρμόδιους δημόσιους φορείς στοχεύοντας στην:

  • προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού και του δικαιώματος ύδρευσης σε δημόσιους χώρους
  • προώθηση της χρήσης του νερού βρύσης σε επιχειρήσεις και σχολεία, πάντα με γνώμονα την προστασία και την ορθολογική χρήση του πόρου.

Εν προκειμένω, η εκστρατεία Επι-στροφή στη Βρύση ξεκινάει από την Αθήνα, με στόχο να διευρυνθεί σε όλη την Αττική και μεσοπρόθεσμα να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα!

Υποστηρίξτε την εκστρατεία μας για να:

- κινητοποιηθούν περισσότεροι αρμόδιοι φορείς για την προώθηση του νερού βρύσης

- αναδειχθούν οι φορείς / επιχειρήσεις που σέβονται το δικαίωμα πρόσβασης σε νερό βρύσης

- διαδοθεί το μήνυμα προώθησης και ορθολογικής χρήσης του νερού βρύσης

- αναγνωριστεί η πραγματική αξία του νερού βρύσης επεκταθεί η εκστρατεία και σε άλλες πόλεις

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

VRYSI APP

Κατέβασε το application, μπες στο χάρτη και εντόπισε τη Βρύση
Image
Image

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΥΡΩ ΜΑΣ. ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

© 2018 MEDITERRANEAN SOS Network. All Rights Reserved. Designed By ProjectNeverland